Patili dostlarımız, yumuşak tüyleri ile evimizi neşelendirirken bazen tüy dökme sorunları karşımıza çıkar. Tüy dökümü, birçok kedisi olanların karşı karşıya geldiği çok yaygın bir durumdur ve genel de endişe vermez. Bu yazımızda kedilerin tüy dökülmesi nedenleri, bu gibi sorunlarla başa çıkma yollarını, ne gibi hastalıkların tüy dökümüne yol açabileceği ve dikkat edilecek noktalar yer alacak.
· Mevsimsel Değişiklikler: Patili dostlarımız, genel de ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüylerini dökerler. Bu durum çok doğaldır ve kedilerin vücutlarının sıcaklık değişikliğine uyumlu olmasına yardımcıdır.
· Stres: Çevresel farklılıklar, yeni ev ortamında, aileye yeni birinin katılması ya da başka stres faktörlerinden dolayı tüy dökebilirler. Stres, kedilerimizin tüy dökümünde artışa sebep olabilir ve kedi sağlığı için olumsuz etki de bulunabilir.
· Beslenme: Dengesiz ya da yetersiz beslenme, kedinizin tüylerinin sağlığına etki edebilir. Yeterli protein, vitamin ve mineral alınmadığında, kedinizin tüylerinde zayıflama olur ve dökülme başlar.
· Cilt Sorunları: Kedilerde, mantar enfeksiyonları, parazitler ve alerji gibi reaksiyonlar cilt kaşıntılarına ve tüy dökme problemlerine yol açabilir.
· Hormonal Dengesizlik Durumları: Hipotiroidizm ya da Cushing sendromu gibi çeşitli hormonal bozukluklar, kedilerin tüy dökmesine neden olur.
· Taramanın ve Fırçalamanın Etkisi: Kedi bakım önerileri arasında patili dostlarımızın tüy dökmesi probleminin önüne geçmek için tarama işlemi her gün en az 1 defa yapılmalıdır. Kedilerimizin tüy yapısına göre uzun tüyler için, daha fazla gelişmiş tüylerde, ipek ve kıl tüyler için üretilen fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem ile kedilerin vücudundaki ölü tüyler ve ölü deri hücrelerini alarak, deriye masaj uygularsınız. Böylece deri yapısı ve kıl kökleri güçlü hale gelir ve çok daha sağlıklı tüyler çıkar.
· İç ve Dış Parazitler: Parazitler, birçok sorunun dışında kedilerde tüy dökmeye sebep olurlar. İç parazitler bağırsaklarda patili dostlarınızın besinlerine ortak olarak, hastalığa ve kedilerde tüy dökümüne sebep olmaktadır. Dış parazitler kedilerin derisinde, kıl köklerine ve kıllarında olumsuz etki oluşturarak, tüy dökümüne sebep olabilir. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi ve kızarıklık sorunlarının önüne geçmek için en önemli çözümlerden biri, düzenli parazitler mücadelesi yaptırılması olabilir.
· Mekanik Etki: Zincir, tasma, sürtünme ve tırmalama gibi durumlar patili dostlarınızın tüylerinin dökülmesine sebep olabilir. Kedinizin kıl köküne zarar vererek, bölgesel tüy dökümüne neden olur. Bu gibi sorunlar, kedi tüy dökülmesi yanı sıra deride oluşan hastalıklar, hormonal dengesizlikler, sinir sistemi ve metabolik hastalıklar da tüylerin dökülmesine neden olur. Kedi tüy bakım ürünleri, tüylerin dökülmesi ve yaraların geçmesinde destek sağlar.
Kedinizin tüy dökmelerini, eğer ciddi önemli sağlık problemi bulunmuyor ise birçok yöntem ile en aza indirebilir ya da bunun önüne geçebilirsiniz. İşte, kedilerde tüy dökme sorununu çözmek için bazı yöntemler;
· Kediler Düzenli Olarak Taranmalı Kediniz, güçsüz ve sağlıksız kalan tüylerini hızlı bir şekilde dökmeye başlar. Bazen tüylerin önemli bir kısmını kendisi atamaz. Bu noktada kedinize yardım etmek çok önemlidir. Kedinizi düzenli olarak bir kedi tarağı ile taramanız, kedinizin ihtiyacı olmayan tüylerden kurtulmasını kolay hale getirir. Böylelikle evde yaşayan patili dostunuzun kendisini yalayıp atmaya çalıştığı tüylerin, midesinde tüy yumağı oluşmasını da önemli seviyede engellersiniz.
· Kedilere Taze Su Verilmeli Patili dostunuzun tüy dökmesinde en önemli nokta su kalitesi, devamlı olarak takip edilmelidir. Bayatlayan ve uzun süreli su kabında yer alan su, kedinizin tüy dökmesine sebep olur. Kedinizin suyu düzenli olarak değiştirilmelidir.
· Kediler Stresten Uzak Tutulmalı Kedinizde stres yaşatacak durumları dikkatlice gözlemeli ve engellemelisiniz. Stres, insan yaşamını da çok negatif etkilemektedir. Patili dostlarınız için de geçerlidir. Kedinizin stresli yaşamına devam etmesi, tüy dökmesine sebep olur ve huzursuzluğu yaratır.
· Kedilerde Mama Tercihine Dikkat Edilmeli Patili dostunuza uygun olan mama tercihini yapmalı ve ihtiyaç duymuş olduğu besin değerlerini bilerek ona uygun beslenme şeklini sunmalısınız. Tüy dökümü sorunu yaşayan patili dostunuza özel kedi maması tercihinde bulunmanız çok büyük önem taşır. Satın alınan mamaların markalı ve uygun standartlarda üretiminden emin olunmalıdır.
Kedinizin normal beslenmesine destek olacak olan Omega 3 gibi besin takviyesi ve tüy yumağının oluşmasına engel olacak yardımcı besinlerden faydalanabilirsiniz. Mama dışında ek olarak malt ya da biotin gibi ürünler de kullanılabilir.