Page Title

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonlarının Belirtileri ve Tedavisi

Tarih: 28.09.2024 13:47
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonlarının Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonlarının Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde kulak enfeksiyonlarının görülmesi çok ender görülen bir durum değildir, fakat doğru köpek kulak bakımı ile sevimli dostlarınızın kulaklarını güzel ve temiz tutabilir ve daha çok kulak ağrısı yaşamasının önüne geçebilirsiniz! Sarkık kulakları olan köpekler maalesef kulak enfeksiyonlarında en çok öne çıkan köpeklerdir fakat hiçbir köpek aniden ortaya çıkabilen bu acı verici soruna yönelik güvende olmaz. Köpek kulak enfeksiyonu sahiplerinin dikkat etmesi gereken belirtilerin ne olduğunu ve bunların fark edilmesi ile veterinere başvurulmasının önemini yazımızda göreceksiniz.

Köpeklerin Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Köpeklerin kulakları, keyifli bir bakım rutinin parçası olarak onlarla paylaşılabilecek düzenli kontrol çok fayda sağlar. Köpeklerin kulak sağlığında herhangi bir değişimin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Köpek dostlarınızın alışılmadık davranışlar sergilemesi de bir sorunun olduğuna işarettir. En çok görülen kulak enfeksiyonu belirtileri şöyledir:

 
  • Köpeğinizin kulaklarından kalın kahverengi ya da yeşil akıntı geliyorsa,
  • Kırmızılık bulunuyorsa,
  • Kaşıntı oluşuyorsa,
  • Kulaklarından farklı kokuların gelmesi,
  • Kulakların sık sık kaşınma olması,
  • Başını normale göre çok daha fazla sallaması,
  • Başlarını bir bölüme doğru tutmak,
  • Yüzünün bir bölümünü halıya ya da çime sürtmek,
Sevimli dostunuzda kulak enfeksiyonu belirtilerinin olduğunu anlarsanız, detaylı bir kulak muayenesi için onları veterinere götürmeniz çok iyi olacaktır. Köpeklerde şiddetli kulak sorunları ve kulak enfeksiyonları, denge kayıpları gibi çok daha önemli bir etkiye sahip olabilir ve bu durum ikiniz için de üzücü olabilir.

Köpek Kulak Enfeksiyonlarının ve Diğer Kulak Sorunlarının Nedenleri
Köpeklerde kulak sorunlarının ortaya çıkmasının birçok nedeni bulunuyor ve birçoğu şunları içermektedir:

  • Bakterilerden meydana gelen enfeksiyonlar
  • Maya enfeksiyonları
  • Kulak akarları gibi oluşan parazitler
  • Çim tohumlarına benzer yabancı cisimler
  • Oluşumlar ya da tümörler
Patili dostunuzun iç kulaklarının şekli de enfeksiyonların gelişmesine yardımcı olabilir. Köpekler, dışarıyı keşfederken kir ve nemi kolay bir şekilde hapseden L şeklinde uzun kulak kanalları vardır. Uzun, sarkık kulağı olan köpekler veya çok sık yüzmeyi seven patili dostlar, kulak sorunlarına karşı çok yatkındırlar fakat diğer birçok türlerde çok fazla yaygındır.  

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Köpeklerde bazı enfeksiyonları nispeten hızlı ve başarılı bir şekilde tedavi ederken, diğerleri düzenli, aralıklı tedavilere ve ayrıca uzun süreli tedavilere gereksinim duyabilmektedir. Bazı anlarda patili dostunuzun deri sorunları varsa kulaklarına da çok büyük olasılıkla etki eder. Veteriner, köpeklerin kulaklarını detaylıca inceleyebilecek ve gerekli olan bir test veya köpeklerde enfeksiyon tedavisiyle ilgili size öneriler sunacaktır.

Köpek Kulak Enfeksiyonları Kendiliğinden Geçer mi?

Potansiyel bir kulak enfeksiyonunun olduğunu anlarsanız, mutlaka veterinere götürmeniz gerekir. Tüm belirtiler fark edilecek duruma geldiyse, bunun kendiliğinden geçmesi pek mümkün değildir. Uzun süreli olan enfeksiyonlar, kulak kanalının yapısında farklı durumlara sebep olabilir, bu da kulaklarının normal dönme ihtimalini düşürür ve bu durum da enfeksiyonların sürekli hale gelmesine yol açabilir.
Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar denge ya da koordine problemleri gibi çok önemli semptomların da ortaya çıkmasına yol açabilir. Enfeksiyonlar acı bir hissiyat verdiği için, köpeklerde mümkün olan en kısa zamanda yardım gerekebilir. Doğru tedaviyle patili dostunuzun 1-2 hafa da iyileşme göstermesi gerekir fakat kulak enfeksiyonunun ne seviyede olduğuna bağlı süre daha da uzayabilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonlarını Önlemek için Yardımcı olmak

Köpeğinizde kulak enfeksiyonu oluşmasının en aza indirilmesi için kulaklarını temiz tutmalı ve herhangi bir akıntı ya da olağandışı bir kokunun olup olmadığına yönelik düzenli kontrol edilmelidir. Uzun kulaklı bir ırk köpeğiniz varsa, veterinerin önerdiği gibi özel kulak temizleyicileri ve köpek kulak damlaları ile düzenli bir şekilde kulaklarının temizliği onlar için yararlıdır. Kulakların köpekler için en keskin duyulardan biri olması dışında çok hassas ve hassas bir bölge olduğu unutulmamalıdır.

Köpek sağlığı bakımından kulakları temiz tutabilmek için yapılabilecek birçok şey bulunsa da önüne geçilemeyen durumlar da vardır. Bunlardan ilki, birçok farklı köpek ırkına da etki eden ve çeşitli faktörlerin sebep olabileceği ağırlıktır. Endişe etmeye gerek yok; köpekler işitme kaybı ile çok iyi savaşıyor ve nasıl eğleniyorsa aynı eğlenmeyi sürdürecektir. Sevimli dostunuzun kulağının güvenli ve etkili olarak nasıl temizlenmesi gerektiğini keşfetmelisiniz.



 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...