Page Title

Köpeğinizin Davranış Problemlerini Nasıl Çözersiniz?

Tarih: 26.09.2024 09:34
Köpeğinizin Davranış Problemlerini Nasıl Çözersiniz?

Köpeğinizin Davranış Problemlerini Nasıl Çözersiniz?

Köpeklerde insanlar gibi duyguları olan canlılardır ve duygu dünyası olan her bir canlı için geçerli olduğu üzere bu patili dostlarınızda depresyon ve agresyon gibi davranış bozuklarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Sevimli patili dostlarımızda en fazla görülen davranış bozuklukları şöyledir:

Agresiflik

Bazı köpekler, olması gerekenin yanı sıra çok fazla saldırganlık sergileyebiliyorlar. Bu agresif tavır, tanımadığı kişilere ve diğer evcil hayvanlara yöneldikleri gibi köpeğin kendi sahiplerine de saldırgan olabiliyorlar. Ayrıca agresif köpek davranışı nesnelere zarar vermenin dışına çıkarak da diğer hayvanları da ısırma gibi uç noktalara da varabiliyor. Köpek sahibi olanlar tarafından köpeklerin karakteri veya cins özelliği şeklinde değil, davranış bozukluğu olarak algılanmalı ve köpeklerin bozuk ruh haline anında müdahale edilmelidir.


Aşırı Kazma İsteği

Köpekler, içgüdüsel olarak toprağı kazmakta meyillidirler. Ancak bu hareketi ısrarla ve sıklıkla yapıyorsa köpeğinizde bir sorun var anlamı taşır. Kazma davranışının çok tekrar etmesi ve bu hareketi yaparken onu durdurmanıza izin vermemesi köpeklerin ileriki süreçlerde saldırgan hale geleceğine işaret olabilir.


Korku ve Kaygı

Köpeğiniz rutin olarak tekrar eden ve aslında yabancılık çekmediği seslere yönelik aşırı duyarlılığı varsa onun takip edilmesi gerekir. Örneğin araba sesi gibi net ama olağan bir sesten etkilenip saklanma isteği veya çok fazla havlama eğilimi göstermek bir köpeğin bazı problemlerinin olduğunu belli eder. Sevimli dostlarımızın kulaklarının çok keskin olduğu ve seslere dikkat kesildiği bilinir ancak sesler karşısında verdiği aşırı tepkiler bir travmanın izleri olabilir. Köpekler aşırı tepkilerle kendisini korumaya almak için gösterir. Yalnız kalma ve terk edilme köpeklerde korku agresyon ve depresyon gibi davranış bozukluklarının olmasına yol açar.

Aşırı Havlama

Köpeklerin içgüdüsel olarak yaptığı bir davranış da havlamadır. Özellikle ufak ırk köpekler çok fazla havlama eğilimi gösterirler. Ancak bu davranış çok fazla oluyorsa köpeğiniz kendini güven içerisinde hissetmiyor olabilir. Havlama, patili dostlarımızın kendi sınırlarını belirleme ve yuvalarını korumak için gösterdikleri tepkidir. Tepkinin aşırıya kaçması iyiye işaret etmez.
Aşırı Havlama

Köpeklerde Davranış Bozukluğu Nedenleri ve Çözümü

Köpek davranış sorunları temelde yanlış eğitim almalarından veya hiç eğitim görmemesinden kaynaklandığı gibi köpek sahiplerinin hatalı bakım yapmaları da patili dostlarımızda davranış problemlerine neden olabiliyor. Örneğin, köpekler uzun süre ve çok sık yalnız bırakıldığında terk edilme ve ayrılma korkusunu hissederler. Bu durum zaman içerisinde önemli bir anksiyeteye dönüşüp onların içe kapanması veya agresif duruma geçmesine sebep olabilir. Köpek sahiplerinin sevimli dostlarıyla kurdukları yanlış bir iletişim davranış bozukluklarının ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
Köpekler sahiplenildiğinde ona tuvalet eğitimi ile temel itaat eğitimi verilmesi gerekmektedir. Eğitim yalnızca sizin verdiğiniz komutların doğru olarak alınması ve düzenli yaşama uyum sağlamasında gerekli değildir. Köpek eğitimleri ayrıca köpeklerin psikolojisine de olumlu yönde etki eder. Kuralları bilen ve benimsemiş patili dostlarımız olası durumlara karşı hazırlıklı olacak ve sahiplerine güven duyma konusunda tereddüt etmeyeceklerdir. Güven duygusu ise köpeklerin ufak yaşlarında itibaren sahibi ile kurdukları iyi iletişimle alakalıdır.

Köpeklerin Davranışsal Sorunlarının Çözümü ve Tedavisi

Köpek davranış terapisi ile köpeklerde görülen davranışsal bozukluklar için altta yatan sebebe ulaşılabilir. Sevimli dostunuz neden kazıyor, neden çok yemek yiyor veya devamlı havlıyor sorularının cevaplarını öğrenmelisiniz. Bunu öğrendiğinizde çözüme ulaşabilmek için ailedekilerle ona yardımcı olabilirsiniz. Beslenme sorunlu kaynaklar veterinerin uygulayacağı diyet değişikliği ile kısa zamanda çözüme kavuşacaktır. Fakat diğer davranış problemlerinin çözümü sabırlı olmayı gerektirebilir. Köpek davranışları karmaşık olabilir, fakat doğru anlayış ve yaklaşım ile çözülebilirler. Köpek sahipleri, dostlarının gereksinimlerini anlayabilmek ve uygun eğitim ve bakım sağlamak için çaba gösterirler. Profesyonel destek alıp, sabırla çalışarak, köpeklerle sağlıklı ve mutlu ilişki kurulabilir.


 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...